Conservation House
DOC Headquarters

Commercial
Green Building


doc7.jpg

Client: The Wellington Company

Tenant: Department of Conservation

Architect: Architecture+

Project Address: 18-32 Manners Street, Wellington

Completion Date: December 2007

The project involved cradle to cradle regeneration of a disused cinema complex into a Grade A sustainable office development for DOC Conservation House. Voted by Grist as the 9th most sustainable office development in the world, it is the only Australasian building to appear on the list. 

eCubed acted as ESD advisors to the design team, providing concept design and advice throughout the design to meet the DOC's brief for a "pleasant, environmentally efficient office so that staff can feel proud of the place in which they work “.

doc_3176.jpg

Completed prior to the introduction of Green Star, this was one of New Zealand's pioneering green buildings, paving the way for many sustainable building features which have now become standard in Grade A office buildings.

The DOC building is a reinvigoration (rather than a simple recycling) of a purpose-built cinema.  The building has four floors of open offices, a central atrium for natural ventilation and light, and a rooftop staff cafe.

Sustainable building features include:

All images: Architecture+

All images: Architecture+

  • the first use of active chilled beam technology in an office building in new zealand

  • rainwater collection from the roof and facade that supplies a water feature and toilets

  • double skin glass façades to allow mixed mode natural airflow and air-conditioning in a noisy city centre site

  • a fully addressable lighting system that uses occupancy detection and daylight harvesting

  • a heat pump heating and cooling water system

  • PVC-free fittings, including roller blinds and linoleum

  • materials containing low levels of volatile organic compounds (VOC) and formaldehyde.

  • waste minimisation measures during construction saw demolition and construction waste sorted on site and then collected by appropriate agencies for recycling.

We also revisited the building in 2009, overseeing a recommissioning process.  This re-tuning of the building systems is part of the ongoing tuning processes which ensure that the promise of sustainable design is fulfilled in practice.

Award —

  • Sustainable Building Award at the 2006 Govt3 Awards